Hasznos információnk nápolyi utazásához
Sebességhatárok Olaszországban

Olaszország Európa egyik legjobb és legdrágább autópálya- és út-hálózatával rendelkezik. Az autópályán a fizetés kapunként történik. A sebességhatár autópályán 130, főúton 90, lakott területen pedig 50 km/h. A megengedett véralkoholszint 0,5 gramm/ml, amely körülbelül egy sörnek vagy egy pohár bornak felel meg.
Elhagyott, ellopott személyes irat, bankkártya

Amennyiben külföldi tartózkodásuk során elhagyjuk a pénztárcánkat vagy elhagyjuk az irataikat, mindenképpen le kell tiltani a bankkártyát, hazautazni pedig az olasz rendőrség erről kiállított jegyzőkönyvével lehet. (tehát néhány napos tartózkodásnál nem szükséges ideiglenes magánútlevél)
Borravaló Nápolyban, hogyan és mennyit érdemes adni

Nápolyban általában a terítékár (coperto) felszámításával már fizetünk egyfajta szervízdíjat, ezen felül azonban illik adni néhány euro borravalót. Nem várják el azonban a 10-20%-os borravalót, mint nálunk. A kávézókban 10-20 eurocent borravalót szoktak adni. Magát a kávét mindig a pénztárnál kell fizetni előre, a borravalót pedig a kapott számlára tehetjük, amivel a baristától a kávét kérjük.
Nápolyi árak, alapvető élelmiszer- és éttermi árak

Cappuccino:€ 1.00 , Péksütemény: € 0.80 , Tea: €1.50 ; Gyümölcslé: €1.80; Fagyi: €2,00 ; Spaghetti alla carbonara: € 6.00 ; Lasagne: €.7.00 ; Spaghetti tenger gyümölcseivel: €10.00; Előételek: €8,00 ; Marha steak: €14,00; Pizza: €5.00-től €.8.00-ig; Ásványvíz: 1 litert €2.00; Egy üveg bor: 0,75 liter kb. €12.00; Egy üveg olasz sör: € 3.00; Érdemes az étterembe való belépés előtt megnézni az étlapot, így elkerülhetjük a meglepetéseket.
Szupermarketek, boltok Nápolyban

A nápolyi szupermarketekben viszonylag alacsony áron kiváló minőségű termékeket vásárolhatunk hatalmas választékban. Olcsóbb szupermarket az Eurospin, Todis, Tuo di, drágábbak közé tartozik a Conad, Eurospar. A szupermarketek többsége vasárnap zárva tart és legfeljebb este 8-ig van nyitva, ha ettől eltérő a nyitva tartás , azt általában külön jelzik nagy felitattal a bejáratnál.
A mentők telefonszáma Olaszországban - 118

Olaszország minden pontjáról hívható a 118-as szám. A szám a nap 24 órájában elérhető. Vezetékes és mobiltelefonról is tudjuk hívni. Olaszországba való utazás előtt érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani, mellyel igénybe vehetőek a társadalombiztosítás ellátásai.
Konnektorok Olaszországban

Olaszországban 2 illetve háromlukú konnektorok léteznek. Általában egy szobában többféle is van, így valamelyikbe biztosan jó a magyar szabványú, eztálal fel tudjuk tölteni a telefont, számítógépet stb. Az esetleges problémák elkerülése végett Olaszországban néhány euróért átalakítót is beszerezhetünk.
Benzinkútak Olaszországban

A legelterjedtebb benzinkúz-hálózatok Olaszországban az ESSO, AGIP és a TAMOIL. A benzin literenkénti ára 1,70 euro, a gázolajé pedig 1,60 euro körül mozog. Elég sok az önkiszolgáló kút, ahol éjszaka is van lehetőség tankolni.
Csendőrség (carabinieri)

Az olasz csendőrséget 1814-ben alapították Napoleon bukása után, I.Viktor Emánuel király uralkodása alatt. Katonai rend szerint tagozódó rendőri szerv, mely részben a hadsereghez tartozik. Tagjai jelentős szerepet játszottak az olasz egység kialakulásában. Alapvető feladata a rendfenntartás. A csendőrséget a 112-es telefonszámon érhetjük el Olaszországban. Ma közel 115.000 tagja van.
Értéktárgyak

Nápolyi tartózkodásunk során mindenképpen hagyjuk otthon értékeinket. Szállásaink nagy része széffel van felszerelve, ahol ezt nyugodtan megtehetik. Főleg a metrón és a turisták által használt tömegközlekedési eszközökön figyeljünk a zsebtolvajokra. A metrón érdemes a szerelvények elejébe vagy végébe felszállni, mivel ott kisebb a zsúfoltság.
Rendőrség telefonszáma Olaszország

A carabinieri-k mellett a legjelentősebb rendvédelmi szerv közel 106.000 taggal. A csendőrség és a rendőrség között Olaszországban kollegialitás és együttműködés áll fenn. A belügyminisztérium irányítása alá tartozik, melynek székhelye Rómában a Via del Viminale-n található. A rendőrséget egész Olaszországban a 113-as telefonszámon érhetjük el a nap 24 órájában.
Nápoly időjárása

Nápoly mediterrán éghajlatú, enyhe csapadékos telekkel és száraz, forró nyarakkal. A hőmérséklet télen is csak ritkán megy fagypont alá.
Utazás Wizzair-rel Nápolyba

A Wizzair légitársaság kedvező áron kínál repülőjegyeket Nápolyba. A Wizzair ingyenesen 1 darab kisméretű kézipoggyász szállítását engedélyezi, tehát érdemes ennél nagyobb, nagyméretű kézipoggyászt vagy feladandó poggyászt vásárolni.
Róma-Nápoly távolsága

Nápoly mindössze 1-3 óra alatt elérhető Rómából vonattal, a vonat típusától függően. A legolcsóbb jegy 11,20 euro-ba kerül, a legdrágább pedig 43 euro-ba egy útra, tehát akár egynapos kirándulásként is meglátogathatjuk Nápolyt az Örök városból. Az olasz vasúttársaság honlapján a www.trenitalia.it további információkkal szolgál a menetrenddel és az árakkal kapcsolatban.
Gyalogosátkelőhelyek

A sztereotípiáknak megfelelően az olaszok őrülten vezetnek, parkolnak. Egy kis koccanás Rómában nem számít különleges dolognak, nem is szaladnak rögtön a karosszériáshoz, ezért az autók nagy részén találunk karcolásokat, horpadásokat. Gyalogosként érdemes határozottnak lenni, de nem vakmerőnek, alaposan nézzünk szét az úttesten való átkelés előtt és igyekezzünk csak zebrán átmenni. Az olasz gyalogos-jelzőlámpákon 3 jelzés van: zöld, sárga és piros. A sárgánál érdemes felgyorsítani lépteinket, mert pirosra váltáskor rögtön indul a forgalom.

Tipikus olasz és római ételek
A Carbonara Spaghetti

A Carbonara egy tipikus Lazio régióbeli, különösen tipikus római étel. Az egyszerű és olcsó ételt leggyakrabban spaghetti tésztával tálalják. Feltevések szerint a szénégetők találták ki, akiknek olyan ételre volt szükségük, amelynek hozzávalói sokáig elállnak. Hozzávalók: 200 gramm spaghetti, 140 gramm tokaszalonna, 40 gramm pecorino romano, 2 tojás sárgája és feketebors.
Spaghetti tenger gyümölcseivel

A spaghetti ai frutti di mare az egyik legnépszerűbb halas étel különböző halakkal,rákokkal és kagylóval. Olaszországban a hosszúkás, fekete kagylót cozze-nak, a vongole pedig a tipikus ’’kagyló formájú’’ kagyló. Az római éttermekben kiváló kardhal steak-et és Zuppa di pesce-t is fogyaszthatunk.
Az eredeti nápolyi pizza

A pizza eredetileg nápolyi étel. Az első Margherita pizzát Raffele Esposito készítette 1889-ben I.Umberto király és Margheria di Savoia királyné látogatása alkalmára. A pizzakészítés világszerte igazán az 1950-es években, az Amerikába vándorolt olaszok által terjedt el. Olaszországban a pizzának két alapvető fajtája van, a pizza bianca (fehér pizza) és a pizza rossa (piros pizza). A pizza rossa-n fűszeres paradicsomszósz, a pizza bianca-n pedig olívaolaj, só és fűszerek vannak.
A római pizza

A római pizza vékony és ropogós tésztájú, lisztből, vízből sörélesztőből, olívaolajból és sóból készül. A római éttermekben a hagyományos kerek formájú, az útszéli pizzériákban pedig szögletes pizzaszeletet lehet vásárolni. Az olasz pizza minden esetben vékonyabb tésztájú, gazdag feltétes eltérően a Magyarországon megszokottól. Leggyakoribb változatai a Margherita, Diavola, 4 formaggi, 4 stagioni, Prosciutto stb.
Lasagna

Lasagna A lasagna tojásos tészta alapú, besamell mártással készülő étel. A lasagna az egyik legismertebb olasz étel, különösen Emilia-Romagna régió tipikus étele. Igazán a II. Világháború után terjedt el szerte Olaszországban és lett ismert szerte a világban. Számos variációja ismert, gombával, pestóval, ricottával és zöldséggel is készítik.
A római marhafartő - Coda vaccinara

A marhafartő a római szegények eledele volt. Neve arról az ókori római kerületnévből származik, ahol a mészárosok laktak. A római marhafartő eredetileg marhából készül, de borjúhús is használható hozzá. Az étel hosszú időn keresztül, fedő nélkül, kis lángon készül.
Báránysült (Abbacchio a scottadito)

Az abbacchio a scottadito a báránysült egy tipikus Lazio régióbeli fajtája. A bárányt sóval, borssal és rozmaringgal fűszerezik. Parázson sütik és elkészítés után rögtön, melegen, kézzel fogyasztják. Innen is kapta a nevét. Scotta = sült, Dito = újj.